Wat is het verschil tussen een ATV en een SSV/UTV nou eigenlijk? De termen worden nog wel eens door elkaar gehaald, ze verschillen ook maar één letter, dus dat is niet zo gek.

De term ATV (all-terrain-vehicle) wordt gebruikt voor quads, en de termen SSV (side-by-side) en UTV (utility-task-vehicle) worden gebruikt voor side-by-sides. Wat maakt ze gelijk? Beide machines staan op vier wielen en worden offroad gebruikt. Wat maakt ze verschillend? Quadcenter legt uit waarin ze verschillen:

Het meest voor de hand liggende verschil is hoe je op (of in) de machine zit. Een ATV heeft een zadel. Dit is verglijkbaar met een motorfiets. Een SSV/UTV heeft vaak kuipstoelen of een zitbank, wat meer weg heeft van een persoonsauto.

Het tweede grote verschil is de manier van sturen. Het stuur van een ATV is een stang met handvaten, zoals een motorfiets dat ook heeft. Het stuur van een SSV/UTV heeft wederom wat meer weg van een persoonsauto: een stuurwiel.

Het derde verschil is de manier van gas geven: met een ATVs geef je gas met je duim of met het handvat (zoals op een motor). Met een SSV/UTV geef je gas met de gaspedalen.

Als laatste is een ATV volledig open. Mocht je omvallen, dan is er weinig wat de bestuurder beschermd. Het is daarom extra belangrijk dat je als bestuurder van een ATV beschermende kleding, schoenen en een hoge kwaliteit helm draagt. Een SSV/UTV heeft vaak een rolkooi en 4-puntsgordels. Om die reden wordt een side-by-side meestal als veiliger beschouwd dan een quad.

Benieuwd welke side-by-sides Quadcenter.nl kan leveren?
> Bekijk alle SSV modellen hier