FAQ: QUAD RIJDEN

Ook al je nog nooit op een quad gereden hebt, maar daar wel interesse in hebt, kun je bij Quadcenter.nl terecht! Wij geven regelmatig clinics waar we uitleg geven over de quad zelf, hoe je deze moet besturen, en waar je op moet letten wanneer je op straat of offroad wil rijden. Tijdens zo’n clinic leer je dus in een korte tijd de basics van het quad rijden!
> Aanmelden voor de beginners-clinic van Quadcenter.nl

Hoe kan ik veilig op een quad rijden?

Het allerbelangrijkste van veilig op een quad rijden is toch wel het besef dat je op een krachtig gemotoriseerd voertuig zit, en daar verantwoordelijk mee om gaat. Een quad is een bijzonder stabiel en veilig voertuig, maar je mag een quad niet vergelijken met een auto of een motor. Rijden op een ATV is weldegelijk anders. Je moet met een aantal dingen rekening

Tips voor veilig quad rijden

1. Gebruik de ATV waar die voor bedoeld is: zowel toepassing, capaciteit als leeftijd zijn hierbij belangrijke factoren. Alle prestaties moeten in verhouding staan tot de machine. Geen alcohol of drugs nuttigen tijdens of vlak voor gebruik.

2. Verplicht of niet, draag ALTIJD een helm voor je eigen veiligheid. Draag de juiste bescherming kleding. In de sport hoort daar bij: goede laarzen, handschoenen, een bril, en eventueel een bodyprotector.

3. Leen de ATV niet zomaar aan iedereen uit. Vaak is de rijder niet bekend met het gebruik en ontstaan ongewild vervelende situaties. Een quad rijdt namelijk heel anders dan een motor of een auto.

4. Neem geen passagiers mee op een quad die daar niet voor is ingericht. Bij het vervoeren van een tweede persoon moet de machine een aparte passenger-seat hebben en eventueel opgebouwde voetsteunen voor de passagier. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de passagier ook een helm draagt.

5. Lees altijd het instructie boekje voor het eerste gebruik. Hierin staat alle benodigde informatie. Van onderhoudsschema’s tot gebruiksinstructies. Vraag eventueel om een instructievideo, dit kan ook inzichten geven.

Kan ik iemand anders (veilig) op mijn quad laten rijden?

Als jouw quad goed verzekerd is, en de persoon die op de quad wil rijden ook daadwerkelijk bevoegd is om het voertuig te besturen, mag deze persoon in principe op jouw quad rijden. Benieuwd wat voor rijbewijs hij of zij nodig heeft? Dat lees je hier. Of het verstandig is, is een tweede. De rijder is meestal niet gewend aan de quad, en het risico op schade is daardoor groter. Of de verzekering dat dekt is nog maar de vraag. Vooral schades die zijn veroorzaakt door bestuurders onder de 25 jaar kan de verzekeraar uitsluiten. Wees dus erg voorzichtig met het uitlenen van je quad.

Wanneer is rijden op een quad gevaarlijk?

Rijden op een quad is alleen gevaarlijk als de bestuurder de veiligheid niet in acht neemt. Dat geldt voor onervaren rijders die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn, maar ook voor ervaren rijders die te veel risico nemen. Een quad is gemaakt om op ongelijk terrein te rijden, daar hebben de banden het meeste grip. Het gaat meestal fout wanneer mensen gas geven op asfalt, en dan met snelheid de bocht in gaan. Voorkom gevaarlijk rijgedrag door onze tips voor veilig quad rijden te volgen.

Welke kleding is het meest geschikt voor quad rijden?

Quad rijden wordt echt gezien als een extreme sport welke geassocieerd wordt met risico. Een goeie uitrusting vermindert de kans op verwondingen tijdens een eventuele val. Ervaren rijders weten dat het beter is om één keer te investeren in een volledige uitrusting dan uit de running te zijn omdat ze de verkeerde beschermende materialen droegen.
Hieronder lees je over de belangrijkste soorten beschermende kleding, accessoires en bescherming voor op je quad.

Handschoenen
Beschermen je handen tegen beschadiging en onderkoeling. Er zijn verschillende soorten handschoenen met elk een andere bescherming:
Lichte motorhandschoenen: gemaakt van stof en leer beschermen je tegen lichte kneuzingen en krassen.
Offroad handschoenen: beschermen echter beter tegen vuil en vocht. Sportmodellen hebben maximale bescherming.
Cross- en Enduro-handschoenen: beschermen tegen stenen, zijn goed geventileerd en verwijderen vocht.

Helmen
Een helm beschermt je hoofd en je kin tijdens het rijden, maar ook je ogen tegen stof en vuil. Het meest populaire type helm is de integraalhelm. Het beschermt het hoofd en de kin en heeft een vizier. Daarnaast heb je systeemhelmen waarbij het vizier en het kin-gedeelte omhoog kan. Deze kunnen handig zijn, maar wegen vaak wat zwaarder dan een integraal of crosshelm.

Crosshelmen zijn ontworpen voor offroad racen: een versterkte kin boog beschermt de kaak tegen slagen en een lang vizier dient als bescherming tegen rondvliegende stenen. Bij crosshelmen wordt een aparte crossbril gebruikt.

> Bekijk het helm assortiment van Quadcenter.nl

Jassen
Een goede jas om quad mee te rijden beschermt je tegen blauwe plekken en krassen. Kies voor een jas die je beschermt op de kwetsbare delen van je lichaam, bij voorkeur met protectiedelen op je elle bogen, schouders en met een rug protector. Voor de koude en natte periodes raden we je een jas aan die werkt met een laagjessysteem. Een membraam zorgt ervoor dat de jas weerbestendig is. Een wintervoering zorgt ervoor dat je warm blijft tijdens een rit in kouder weer.

Ben je van plan om te graan crossen? Dan is een lichter en beweegbaardere jas of vest een goede keuze. Je wil de jas niet voelen zitten. Ook ben je fysiek actief tijdens het crossen en wil je niet teveel zweten in je jas. Een crossjas oftewel endurojas, koop je vaak samen met losse bescherming zoals een bodyprotector, inclusief rug bescherming, schouderprotectie en elleboogprotectors.

Kies je jas altijd bij je rit, als je gaat crossen heb je echt bescherming nodig voor het vallen. Tijdens je werk is dit minder belangrijk, maar zorg wel dat je de juiste bescherming draagt, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Broeken
Broeken geschikt voor quad rijden zijn meestal gemaakt van textiel of nylon. Lichte stoffen broeken zijn geschikt voor de zomer – ze ademen goed en laten geen vocht door. Nylonbroeken geven bewegingsvrijheid en zijn heel geschikt voor de sportieve rijder. Textiele broeken, vaak uitgerust met een uitneembaar membraam, zijn duurzamer en bieden betere bescherming tegen vocht en kou. Heel geschikt voor langere ritten dus! Sommige broeken zijn uitgevoerd met een Kevlar-voering, deze beschermen je benen als je valt. Let er op dat je een broek aanschaft waar de kwetsbare delen van je lichaam worden beschermd door protectors.

Schoenen
Naast dat je helm, jas en handschoenen belangrijk zijn de schoenen minstens zo belangrijk. Goede crossschoenen helpen zeer ernstige verwondingen voorkomen bij een val. Schoenen gemaakt van stevig leer, met een betrouwbare zool en hoge schachten zijn geschikt voor de “gewone” quad ritten. Quad schoenen moeten aan deze basisvereisten voldoen:

– beschermen tegen schokken bij vertrek uit het zadel;
– bescherming bieden tegen beknelling bij het kantelen van een ATV;
– goede ventilatie hebben;
– beschermen tegen vocht en bij koud weer – ook tegen lage temperaturen;
– zeer comfortabel zijn;
– beschermen je enkels.

Motorpak
In tegenstelling tot losse kleding geeft een motorpak jou een betere bescherming tegen wind en vocht. Je hebt geen delen waar vuil of wind kan komen. Textiel is over het algemeen de meest weerbestendige keuze. Met een membraam blijf je beschermd in de hevigste regenbuien (tenzij je écht uren in de regen gaat rijden), een textiel motorpak is ook heel geschikt om over je gewone kleding te dragen, erg functioneel dus! Leer is geschikt voor de dagen zonder regen, maar wordt minder vaak gekozen voor het rijden op een quad. Waarom? Een leren pak is er gewoon niet zo geschikt voor en wordt meer gebruikt op de straatracers. Op de quad heb je iets functioneels nodig. Ga je echt crossen met je Quad, zorg er dan voor dat je crosskleding en protectors aanschaft die voldoende bescherming bieden.

Bescherming
Beschermende kleding van hoogwaardige kwaliteit maakt je ATV-rit veiliger. Dat geldt helemaal als je een val maakt of bij een ongeval betrokken raakt. We kunnen niet vaak genoeg herhalen,  een ongeval zin in een klein hoekje. Als je met je quad valt, heb je alleen je kleding nog als bescherming. Zorg er dus voor dat je je hoofd, borst, rug, schouders (sleutelbeen!) elleboog, knieën en voeten goed beschermd hebt met een protector van hoogwaardige kwaliteit. Met name je knieën en ellebogen goed beschermen kan een lange revalidatie voorkomen. Onze tip is dan ook altijd: Bezuinig nooit op je eigen bescherming, het zou jammer zijn dat je een ongeluk krijgt en nooit weer kunt opstappen omdat je de verkeerde bescherming droeg.

Heb je vragen of wil je geadviseerd worden over de aanschaf van kleding?
> Neem contact op met Quadcenter.nl

Zijn er ook quad evenementen waar ik aan mee kan doen?

Elk jaar worden er verschillende offroad evenementen georganiseerd door de KNMV. Tijdens zo’n evenement wordt er vooraf een route uitgezet, die je makkelijk kunt volgen door de bordjes te volgen. Om deel te mogen nemen aan zo’n offroad evenement dien je je vooraf in te schrijven bij de KNMV. Ook heb je een licentie nodig. Als je geen jaarlicentie hebt, maar je wil wel eenmalig deelnemen aan een offroad evenement van de KNMV dan kun je ook een dagpas aanvragen.

> Bekijk aankomende offroad evenementen

Waar kan ik offroad rijden met een quad?

Met een quad ga je veel sneller op pad als je leuke routes in de buurt kent! Het is alleen niet altijd even makkelijk om uit te zoeken wat een leuke route is. In Nederland is het helaas niet toegestaan om zomaar overal offroad te rijden. Gelukkig is het niet helemaal onmogelijk! Bij Quadcenter begrijpen we namelijk als geen ander dat je snel uitgekeken kan raken op rijden op het asfalt. Daarom delen wij een aantal tips, zodat jij je quad kan gebruiken waar hij voor bedoeld is: (legaal) offroad rijden!

Offroad terreinen
Wil je veel ruimte en vrijheid? Dan is een offroad terrein heel geschikt. In Nederland zijn een aantal offroad terreinen opengesteld voor eigen voertuigen, waaronder ATVs, SSVs en 4×4 terreinwagens. Meestal mag je tegen vergoeding gebruik maken van het gehele terrein. Een aantal bekende locaties waar je met je eigen voertuig mag rijden zijn: Recreatiegebied Spaarnwoude (van ActionPlanet) en Funpark Meppen (net over de grens bij Drenthe, in Duitsland).

Offroad circuit
In Nederland zijn er maar een paar verschillende motorcross circuits, waar je ook met je quad mag komen. Veel van deze crossbanen zijn aangesloten bij de KNMV. Je hebt dan een KNMV-licentie nodig om de crossbaan te mogen betreden. De crossbanen worden veel gebruikt voor trainingen en wedstrijden, maar ook voor hobbymatig crossen op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag. Check de website van de crossbaan wanneer je daar met je quad heen mag.

Quad clubs
In Nederland zijn een handjevol quadclubs waarbij je je kunt aansluiten. Binnen zo’n club worden allerlei activiteiten georganiseerd en wordt je op de hoogte gehouden van actualiteiten. Vaak heeft een club ook goede relaties met een cross circuit en in uitzonderlijke gevallen een eigen circuit.

Offroad communities
Wil jij een route rijden die al eerder door iemand is gereden? Bekijk dan eens de routes die gedeeld worden door andere liefhebbers op websites zoals Wikiloc of MyRouteApp. Deze community websites worden veel gebruikt om leuke, uitdagende of avontuurlijke offroad tracks met elkaar te delen. Niet alleen voor quads, maar ook voor motorrijders, 4×4 rijders of fietsers en wandelaars.

Let er wel op dat je je altijd netjes gedraagt op openbare zandpaden en in bossen, en blijf op de wegen waar je met een gemotoriseerd voertuig mag komen (want ook dit wordt steeds minder)! Rij niet te hard en ga langzamer rijden als je wandelaars of ruiters passeert (of schakel je quad even uit). Blijf ook niet te lang op dezelfde plek rijden. Het is een ongeschreven regel onder offroad- en quadrijders dat je zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor andere weggebruikers.