Het allerbelangrijkste van veilig op een quad rijden is toch wel het besef dat je op een krachtig gemotoriseerd voertuig zit, en daar verantwoordelijk mee om gaat. Een quad is een bijzonder stabiel en veilig voertuig, maar je mag een quad niet vergelijken met een auto of een motor. Rijden op een ATV is weldegelijk anders. Je moet met een aantal dingen rekening

Tips voor veilig quad rijden

1. Gebruik de ATV waar die voor bedoeld is: zowel toepassing, capaciteit als leeftijd zijn hierbij belangrijke factoren. Alle prestaties moeten in verhouding staan tot de machine. Geen alcohol of drugs nuttigen tijdens of vlak voor gebruik.

2. Verplicht of niet, draag ALTIJD een helm voor je eigen veiligheid. Draag de juiste bescherming kleding. In de sport hoort daar bij: goede laarzen, handschoenen, een bril, en eventueel een bodyprotector.

3. Leen de ATV niet zomaar aan iedereen uit. Vaak is de rijder niet bekend met het gebruik en ontstaan ongewild vervelende situaties. Een quad rijdt namelijk heel anders dan een motor of een auto.

4. Neem geen passagiers mee op een quad die daar niet voor is ingericht. Bij het vervoeren van een tweede persoon moet de machine een aparte passenger-seat hebben en eventueel opgebouwde voetsteunen voor de passagier. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de passagier ook een helm draagt.

5. Lees altijd het instructie boekje voor het eerste gebruik. Hierin staat alle benodigde informatie. Van onderhoudsschema’s tot gebruiksinstructies. Vraag eventueel om een instructievideo, dit kan ook inzichten geven.