FAQ: QUAD VERZEKEREN

Net als bij een auto moet je voor een quad een verzekering afsluiten. In het geval van schade tijdens het gebruik van een quad, kun je de verzekering aanspreken om de schade te vergoeden. De soort verzekering die je nodig hebt is afhankelijk van de categorie waar jouw quad in valt.

Een quad is een speciaal voertuig waar veel onduidelijkheden over bestaan, omdat een quad in drie voertuig categorieën kan vallen. Quads worden aangemerkt door de wet als bromfiets, landbouwvoertuig, of driewielig voertuig. Dat is afhankelijk van de maximumsnelheid, massa, netto maximumvermogen en het gebruiksdoel.

1. Quad als brommer: hier gelden de technische eisen van een bromfiets. Dit zijn de quads met een maximale cilinderinhoud van 50 cc. Deze voertuigen worden ingeschreven en verzekerd als bromfiets. Bestuurders van deze brommers zijn, net als bij de gewone bromfiets, minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs AM (Bromfiets).

2. Quad als landbouwvoertuig: om je quad als landbouwvoertuig te verzekeren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
a) Je bent werkzaam als een land-, tuin- of bosbouwer (werkzaam in de agrarische sector)
b) Je quad is verzekerd als landbouwvoertuig.
c) Je quad is in het bezit van een gekeurde afgeknotte driehoek.
d) Je quad is in het bezit van een linker buitenspiegel.
Deze quad mag gereden worden door elke agrariër van minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs T (Tractor). Je quad mag dan alleen worden gebruikt voor het laden en lossen van personen en/of goederen op korte afstanden. Tijdens de verkeersdeelname mag er gereden worden met een maximale snelheid van 25 km/h.

3. Driewielig motorrijtuig (met vier wielen): De derde, en laatste, categorie zijn de quads met een kenteken voor gebruik voor op de openbare weg. Voor de belasting vallen ze onder motoren, maar voor de verzekering worden ze gezien als driewielig motorrijtuig. Deze quads zijn ingericht voor de straat en hebben bijvoorbeeld knipperlichten, verlichting en spiegels. Voor deze quads moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van rijbewijs B (autorijbewijs).

Waar kan ik mijn quad verzekeren?

In de meeste gevallen is het mogelijk jouw quad te verzekeren bij dezelfde verzekering waar je andere voertuigen hebt verzekerd. Helaas hebben niet alle verzekeringsmaatschappijen polissen voor ATVs. Ook willen niet alle verzekeringsmaatschappijen een landbouwquad verzekeren. Kijk hier dus goed naar.

Wat kost een quad verzekering?

Het bedrag wat je betaald voor het verzekeren van jouw quad wordt bepaald door een aantal verschillende factoren:

De gekozen dekking
Natuurlijk is een allrisk dekking duurder, deze verzekering kent ook bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld voor de dekking van diefstal moet je quad een gekeurd slot hebben van minimaal ART 4 niveau.

Het gewicht van je quad
De hoogte van het verzekeringsbedrag wordt hierdoor bepaald. In de regelt geldt: hoe zwaarder de quad, hoe groter de schade zou zijn bij een ongeval.

Schadevrije jaren
Hetzelfde als bij autoverzekeringen telt het aantal schadevrije jaren ook mee met de hoogte van de premie voor je quad. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie is.

Je leeftijd
Vaak betalen jongere bestuurders meer premie dan de oudere bestuurders, omdat ze gemiddeld gezien meer schade veroorzaken.

Je woonplaats
Net als bij autoverzekeringen kan de woonplaats een bepalende factor zijn. Vaak zien we dat in een stad de premie hoger uitvallen, omdat hier meer verkeer is en de kans op ongelukken dus ook groter is.