Om je quad op kenteken te kunnen krijgen, moet deze eerst geschikt zijn voor gebruik op de weg. Modellen die niet standaard op kenteken te verkrijgen zijn moeten dan ook eerst omgebouwd worden voor een typegoedkeuring.

Daar zijn toelatingseisen voor die weer bepaald zijn door de wetgeving in Nederland. Die wetgeving is onlangs veranderd. Sinds 2021 mogen quads op een tractor (T-)kenteken, ook wel T3-homologatie genoemd. Deze mag je besturen als je in het bezit bent van een T-rijbewijs. Een quad met een T-kenteken is meestal beperkt in de maximale snelheid, en mag je dus ook niet gebruiken op de provinciale weg of snelweg.

Daarnaast zijn er quads op een autokenteken te verkrijgen, dat noemen we L7e homologatie. Hiervoor heb je een rijbewijs B nodig: een autorijbewijs. Met een L7e quad mag je op bijna elke weg in Nederland komen.

Oudere machines zijn vaak niet standaard kenteken-ready en moeten omgebouwd worden. Let hier dus op bij het kopen van een tweedehands quad. Ook is niet elk nieuw model te krijgen op het kenteken wat jij misschien voor ogen hebt. Toch zijn er ook machines die direct met een tractorkenteken of autokenteken geleverd kunnen worden.

Standaard op tractorkenteken te verkrijgen, oftewel T(3)-Homologatie:
– Yamaha Kodiak 700
– Yamaha Kodiak 450
– Yamaha Grizzly 700
– Polaris Sportsman 570 (EPS)

Standaard op autokenteken te verkrijgen, oftewel L7e homologatie:
– Polaris Scrambler XP1000
– Polaris Sportsman XP1000
– Polaris Sportsman Touring 570EPS
– Polaris Sportsman Touring XP 1000
– Segway Snarler AT6 (Standaard)
– Segway Snarler AT6 (Deluxe)
– Rogue Motors – Terrawolf 550
– Rogue Motors – Terrawolf 500