Quad rijden is alleen voor de echte stoere heren en dames. Quad rijden wordt echt gezien als een extreme sport welke geassocieerd wordt met risico. Een goeie uitrusting vermindert de kans op verwondingen tijdens een eventuele val. Ervaren rijders weten dat het beter is om één keer te investeren in een volledige uitrusting dan uit de running te zijn omdat ze de verkeerde beschermende materialen droegen.

Hieronder lees je over de belangrijkste soorten beschermende kleding, accessoires en bescherming voor op je quad.

Handschoenen

Beschermen je handen tegen beschadiging en onderkoeling. Er zijn verschillende soorten handschoenen met elk een andere bescherming:

  • Lichte motorhandschoenen gemaakt van stof en leer beschermen je tegen lichte kneuzingen en krassen.
  • Off-road handschoenen beschermen echter beter tegen vuil en vocht. Sportmodellen hebben maximale bescherming.
  • Cross- en Enduro-handschoenen beschermen tegen stenen, zijn goed geventileerd en verwijderen vocht. 

Hier kun je ons assortiment handschoenen bekijken.

Helmen

Een helm beschermt je hoofd en je kin tijdens het rijden, maar ook je ogen tegen stof en vuil. Het meest populaire type helm is de integraal. Het beschermt het hoofd en de kin en heeft een vizier. Daarnaast heb je systeemhelmen waarbij het vizier en het kingedeelte omhoog kan, waardoor ze handiger zijn voor je.

Crosshelmen zijn ontworpen voor off-road racen: een versterkte kinboog beschermt de kaak tegen slagen en een lang vizier dient als een goeie bescherming tegen rondvliegende stenen. Bij crosshelmen wordt een aparte crossbril gebruikt.

Jassen

Leren jassen verminderen de kans op blauwe plekken en krassen. En in de koude en natte periodes van het jaar beschermen ze je tegen het koude weer zodat je rit aangenaam blijft, maar je ook niet afkoelt tijdens het rijden. Veel modellen zijn uitgerust met ingebouwde of verwijderbare beschermende Kevlar-inserts die je lichaam beschermen tijdens het rijden.

Tijdens het crossen wil je je jas niet voelen daarom adviseren we een lichte leren jas tijdens het crossen. Kies je jas altijd bij je rit, als je gaat crossen heb je echt bescherming nodig voor het vallen. Tijdens je werk is dit minder belangrijk, maar zorg wel dat je de juiste bescherming draagt, een ongeluk zit in een klein hoekje. 

Broeken

Broeken zijn gemaakt van leer en textiel. Lichte stoffen broeken zijn geschikt voor de zomer – ze ademen goed en laten geen vocht door. Textielbroeken geven bewegingsvrijheid en zijn optimaal voor lange ritten. Leren producten zijn duurzamer en bieden betere bescherming tegen vocht en kou. Sommige broeken zijn uitgevoerd met een Kevlar-voering, deze beschermen je benen als je valt. 

Schoenen

Naast dat je helm, jas en handschoenen belangrijk zijn de schoenen minstens zo belangrijk. Goede schoenen helpen zeer ernstige verwondingen voorkomen bij een ongeluk. ATV-schoenen zijn in normaliter gemaakt van hard leer, ze hebben een uiterst betrouwbare zool en ook hoge schachten. ATV-schoenen moeten aan deze basisvereisten voldoen:

  • beschermen tegen schokken bij vertrek uit het zadel;
  • bescherming bieden tegen beknelling bij het kapseizen van een ATV;
  • goede ventilatie hebben;
  • beschermen tegen vocht en bij koud weer – ook tegen lage temperaturen;
  • zeer comfortabel zijn;
  • bescherming van je enkel.

Motorpak

In tegenstelling tot losse kleding geeft een motorpak jou een betere bescherming tegen wind en vocht. Je hebt geen delen waar vuil of wind kan komen. Leer is over het algemeen de beste en veiligste keuze. Leer sluit namelijk het beste aan bij je lijf waardoor je er geen last van hebt tijdens het rijden. 

Ga je echt crossen met je Quad zorg er dan voor dat je pak voldoende bescherming biedt. Een tip van ons? Bezuinig nooit op je bescherming. Upgrade als dat kan, als je valt namelijk is dit het enige wat je helpt om weer op te stappen nà de val. Zorg dat je leren pak bij aanschaf enigszins strak zit, na een poosje zit het dan echt als een tweede huid wat ervoor zorgt dat je er makkelijk mee beweegt tijdens het crossen. 

Bescherming

Goeie beschermde kleding maakt je ATV-rit veiliger helemaal als je er vanaf valt of bij een ongeval. Een ongeval zit in een klein hoekje en zodra je valt heb je alleen je kleding als bescherming. Zorg ervoor dat je je hoofd, borst, rug, schouders (sleutelbeen!) elleboog, knieën en voeten goed bescherm. Met name je knieën en ellebogen goed beschermen kan een lange revalidatie voorkomen. Onze tip is dan ook altijd: Bezuinig nooit op je eigen bescherming, het zou jammer zijn dat je een ongeluk krijgt en nooit weer kunt opstappen omdat je de verkeerde bescherming droeg. 

Vragen ? 

Bij quadcenter.nl adviseren we je graag bij de aanschaf van je kleding. Heb je vragen neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.