Net als bij een auto moet je voor een quad een verzekering afsluiten. In het geval van schade tijdens het gebruik van een quad, kun je de verzekering aanspreken om de schade te vergoeden. Een quad is een speciaal voertuig waar veel onduidelijkheden over bestaan, omdat een quad in drie voertuig categorieën kan vallen. Afhankelijk van de maximumsnelheid, massa, netto maximumvermogen en het gebruiksdoel worden quads door de wet aangemerkt als bromfiets, landbouwvoertuig of driewielig motorrijtuig. Hieronder beschrijven we de verschillen in soort verzekering.

Quad als brommer

Dit zijn de quads met een maximale cilinderinhoud van 50 cc en volgen de technische eisen van de bromfiets/ brommobiel. Deze voertuigen worden ingeschreven en verzekerd als bromfiets. Bestuurders van deze brommers zijn, net als bij de gewone bromfiets, minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs AM (Bromfiets).

Quad als landbouwvoertuig

De quad is in dit geval een landbouwvoertuig, de voorwaarden die dan gelden zijn:

  • Je bent werkzaam als een land-, tuin- of bosbouwer (werkzaam in de agrarische sector)
  • Je quad is verzekerd als landbouwvoertuig.
  • Je quad is in het bezit van een gekeurde afgeknotte driehoek.
  • Je quad is in het bezit van een linker buitenspiegel.

Deze quad mag gereden worden door elke agrariër van minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs T (Tractor). Je quad mag dan alleen worden gebruikt voor het laden en lossen van personen en/of goederen op korte afstanden. Tijdens de verkeersdeelname mag er gereden worden met een maximale snelheid van 25 km/h.

Driewielig motorrijtuig (met vier wielen)

De derde, en laatste, categorie zijn de quads die met een kenteken voor gebruik voor op de openbare weg. Voor de belasting vallen ze onder motoren, maar voor de verzekering worden ze gezien als driewielig motorrijtuig. Deze quads zijn ingericht voor de straat en hebben bijvoorbeeld knipperlichten, verlichting en spiegels. Voor deze quads moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van rijbewijs B (autorijbewijs).

De hoogte van een quad-verzekering.

Het bedrag wat je betaald voor het verzekeren van jouw quad wordt bepaald door een aantal verschillende factoren:

  1. Als eerste de gekozen dekking in de verzekering. Natuurlijk is een allrisk dekking duurder, deze verzekering kent ook bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld voor de dekking van diefstal moet je quad een gekeurd slot hebben van minimaal ART 4 niveau.
  2. Het gewicht van jouw quad bepaald mede de hoogte van het verzekeringsbedrag? In de regelt geldt: hoe zwaarder de quad, hoe groter de schade zou zijn bij een ongeval.
  3. Hoeveel schadevrije jaren heb je? Hetzelfde als bij autoverzekeringen telt het aantal schadevrije jaren ook mee met de hoogte van de premie voor je quad. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie is;
  4. Wat is je leeftijd? Vaak betalen jongere bestuurders meer premie dan de oudere bestuurders, omdat ze gemiddeld gezien meer schade veroorzaken.
  5. In welke woonplaats woon je? Net als bij autoverzekeringen kan de woonplaats een bepalende factor zijn. Vaak zien we dat in een stad de premie hoger uitvallen, omdat hier meer verkeer is en de kans op ongelukken dus ook groter is.

In de meeste gevallen is het mogelijk jouw quad te verzekeren bij de verzekering waar je meerdere goederen hebt verzekerd. Op een boerderij is mogelijk om de quad te  verzekeren als landbouwvoertuig. Niet alle verzekeringsmaatschappijen hebben polissen voor ATV’s.

Belasting (Wegenbelasting) voor jouw quad

Een Quad met autokenteken valt in het laagste belastingtarief van de motorrijtuigenbelasting; dit is +/- € 10,- per maand.