Waarom een ATV of Side-by-Side geschikt is voor de landbouw

Transporteren van benodigdheden en gereedschap

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een ATV of side-by-side is het vermogen om snel en efficiënt benodigdheden en gereedschap te transporteren. Of het nu gaat om zakken zaad, gereedschapskisten of zelfs voer voor vee, deze voertuigen maken het mogelijk om met gemak en snelheid door het boerenerf te navigeren.

Ploegen en bewerken van land

Niet alleen beperkt tot transport, kunnen ATV’s en side-by-sides worden uitgerust met ploegen en andere landbouwapparatuur. Dit maakt het mogelijk om snel en effectief land te bewerken, wat vooral handig is voor kleinere percelen waar grotere landbouwtractoren moeilijk manoeuvreerbaar zijn.

Brandhout verplaatsen

In de wintermaanden is het verplaatsen van brandhout een veelvoorkomende taak op de boerderij. ATV’s met aanhangers of side-by-sides met laadruimte maken deze taak een fluitje van een cent, zelfs op ruw terrein.

Het zwitserse zakmes van de boerderij

Wat deze voertuigen werkelijk onderscheidt, is hun potentieel voor een breed scala aan taken. Vergelijkbaar met het iconische Zwitserse zakmes, kunnen ATV’s en side-by-sides worden aangepast voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan het verspreiden van zaden, het harken van bladeren, het verplaatsen van bouwmateriaal en nog veel meer. Hierdoor worden ze essentieel voor boeren die vaak voor diverse uitdagingen staan.

beste quad landbouw

ATV of Side-by-Side: welke is beter voor werk op de boerderij?

Bij het kiezen tussen een ATV (All-Terrain Vehicle) en een Side-by-Side (SXS of UTV – Utility Task Vehicle) voor werk op de boerderij, zijn verschillende overwegingen van essentieel belang. Beide voertuigen hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke taken.

Voor het verplaatsen van materiaal en laadcapaciteit: kies voor een SSV of UTV

Een SSV of UTV komt vaak als winnaar uit de bus als het gaat om laadcapaciteit. Met een ruimere laadruimte en hogere laadvermogens zijn ze ideaal voor het vervoeren van grote hoeveelheden cargo, gereedschap of andere benodigdheden. Deze voertuigen zijn de werkpaarden van de boerderij en bieden vaak de mogelijkheid om aanhangwagens te trekken voor extra capaciteit.

Voor een compact formaat en beweegbaarheid: kies voor een ATV

Als wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid van groot belang zijn, is een quad de juiste keuze. Het compacte chassis maakt het gemakkelijk om door nauwe paden te navigeren en op terreinen te komen waar grotere voertuigen moeite zouden hebben. Dit is vooral handig bij taken zoals het inspecteren van percelen, het controleren van vee of het verkennen van moeilijk bereikbare gebieden op de boerderij.

Voor veiligheid en het meenemen van passagiers: kies voor een SSV of UTV

Als veiligheid een prioriteit is, bieden SXS en UTV modellen vaak meer bescherming voor de bestuurder en eventuele passagiers. Met stevige kooien en veiligheidsgordels zijn ze ontworpen met het oog op passagiersveiligheid. Dit maakt ze geschikt voor taken waarbij meerdere mensen betrokken zijn, zoals het toezicht houden op het vee of het transporteren van medewerkers over het terrein.

Voor het budget: ATVs zijn betaalbaarder

Een belangrijke factor bij het nemen van een beslissing is het kostenplaatje. Over het algemeen zijn ATV’s betaalbaarder dan SXS of UTV-modellen. Dit maakt ze aantrekkelijk voor boeren met een beperkt budget die nog steeds willen profiteren van de veelzijdigheid van een off-road voertuig.

Voor recreatief gebruik: beide

Hoewel beide voertuigen primair ontworpen zijn voor werk op de boerderij, kunnen zowel ATV’s als SXS of UTV’s dienen als recreatief vermaak. Ze bieden een uitstekende manier om na een dag hard werken te ontspannen en de omgeving te verkennen.

beste quad landbouw

Belangrijke specificaties om op te letten bij een ATV of SXS/UTV voor gebruik in de landbouw

Als je twijfelt tussen een ATV (All-Terrain Vehicle) of een Side-by-Side (SXS) of UTV (Utility Task Vehicle) voor jouw boerderij, zijn er een paar belangrijke zaken om op je lijstje af te vinken: laadcapaciteit, trekprestaties en motorbetrouwbaarheid.

Laadcapaciteit

Laadcapaciteit is eenvoudigweg de hoeveelheid die de laadruimte van een SXS/UTV kan dragen. Het is een cruciale overweging bij het vervoeren van spullen zoals grind, mest of andere benodigdheden op de boerderij, en hoe groter de laadruimte, hoe nuttiger deze zal zijn. Voor agrarisch gebruik is een hoog laadvermogen essentieel, omdat het voertuig zowel qua hoeveelheid als gewicht moet kunnen omgaan.

Trekprestaties

Trekken is een veelvoorkomende taak op een boerderij, en met een trailer wordt je ATV of SXS een zeer capabele trekker. Het vermogen om zware lasten te trekken is van cruciaal belang voor agrarische taken. Het is belangrijk om te kijken naar de trekcapaciteit van het voertuig, met name als je van plan bent om trailers te gebruiken voor het transporteren van goederen over het boerenerf.

Motor

Bij boerderijwerk is een kwalitatief hoogwaardige motor die tegen een stootje kan, essentieel. In vergelijking met andere toepassingen voor ATV’s en SXS’en legt landbouwwerk veel druk op de motor van een voertuig, met dagelijkse vracht- en sleepwerkzaamheden – veel meer dan recreatief gebruik, natuurlijk. Het is belangrijk om een motor te kiezen die krachtig en betrouwbaar is, zodat je het werk op de boerderij efficiënt kunt uitvoeren.

beste quad landbouw

De beste accessoires voor Quads en UTVs/SSVs op de boerderij

Zoals we hebben gezien, hebben zowel quads (ATV’s) als side-by-sides (SxS/UTV) hun eigen voordelen als het gaat om landbouw, maar het zijn de accessoires die de functionaliteit echt naar een hoger niveau tillen. Het uitrusten van je off-road voertuig met accessoires die zijn afgestemd op jouw behoeften is de sleutel tot het transformeren van het voertuig in een alleskunnende landbouwmachine. Laten we eens kijken naar enkele accessoires die vooral handig kunnen zijn voor landbouwdoeleinden.

Extra bescherming

De boerderijomgeving is veeleisend. Extra bescherming in de vorm van voor- en achterbumpers kan veel klussen klaren en de levensduur van je voertuig verlengen. Voor quads en side-by-sides zijn er speciale bumpers beschikbaar om je voertuig veilig te gebruiken binnen veestapels en zowel het voertuig als de dieren te beschermen. Een ‘headache rack’ is onmisbaar, aangezien een zware lading gemakkelijk naar voren kan schuiven, en deze rekken beschermen de cabine en inzittenden.

Cabine tegen koude dagen

Een cabine voor je UTV of SSV is ideaal op koude dagen. Het beschermt tegen vervelend weer zoals harde wind, regen en modder, waardoor je comfortabel blijft tijdens werk in de winter. Naast bescherming tegen de elementen, houdt de cabine ook wind tegen en voorkomt dat modder en water naar binnen komen. Met de optie om een verwarming te installeren, kun je zelfs op de koudste dagen genieten van een warme rit.

Extra opslag voor grote klussen

Meerdere ritten kosten tijd, en tijd betekent geld op de boerderij. Voldoende opslagruimte is essentieel bij het verplaatsen van grote ladingen grind, voer, gereedschap of hooi. Dit geldt vooral voor een quad, die minder ruimte heeft dan een side-by-side voertuig. Accessoire toevoegingen zoals een heavy-duty basket voor je quad stellen je in staat om je laadvermogen aanzienlijk uit te breiden. Opslagaccessoires kunnen ook zeer nuttig zijn voor een UTV/SxS om de bedcapaciteit te vergroten, zoals een uitbreidbare laadruimte.

Een lier voor lastige situaties

Veel boeren zullen je vertellen dat een van de belangrijkste accessoires die je aan je quad of SxS kunt bevestigen, een lier is. Een lier is onmisbaar om je uit lastige situaties te halen bij het reizen over ruig terrein of zachte ondergronden zoals modder, sneeuw of zand. Op het moment dat je vastzit, zal een lier ongetwijfeld de dag redden. Een lier is ook geweldig voor het hijsen van grote, zware lasten of het trekken en opruimen van puin. In feite worden de meeste voertuigen standaard geleverd met een fabrieksgeïnstalleerde lier met een aanzienlijke capaciteit.

beste quad landbouw

Wil jij boerderijwerk leuker en makkelijker maken?

Of je nu een quad of een SxS nodig hebt op de boerderij, beide soorten off-road voertuigen maken veel dagelijkse taken makkelijker. Of je nu lange afstanden moet afleggen, moeilijk bereikbare plekken moet bereiken, voer, gereedschap, en werknemers moet vervoeren, of grote ladingen moet trekken, deze voertuigen zijn gewoon heel handig. Met allerlei accessoires om je voertuig aan te passen aan wat jij nodig hebt voor je boerderij, wordt het zeker je betrouwbare hulp in de moderne landbouw.

Heb je advies nodig over de aanschaf van het juiste voertuig? 
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!