Verzekering voor een Quad of ATV

 

Net als bij een auto moet je voor een quad een verzekering afsluiten. In het geval van schade tijdens het gebruik van een quad, dan kan je de verzekering aanspreken om de schade te vergoeden. Hier staat tegen over dat je elke maand een premie betaald net als bij een auto. Een quad is een speciaal voertuig waar veel onduidelijkheden over bestaan. Dit komt omdat een quad in drie voertuig categorieën kan vallen. Afhankelijk van de maximumsnelheid, massa, netto maximumvermogen en het gebruiksdoel worden quads door de wet aangemerkt als bromfiets, landbouwvoertuig of driewielig motorrijtuig;

Quad als brommer

Dit zijn simpelweg quads met een maximale cilinderinhoud van 50 cc en volgen de technische eisen van de bromfiets/ brommobiel.Deze voertuigen worden dan ook ingeschreven en verzekerd als bromfiets. Bestuurders van deze brommers zijn net als bij de gewone bromfiets minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs AM (Bromfiets).

Quad als landbouwvoertuig

De quad is oorspronkelijk gezien een landbouwvoertuig. Voor landbouwvoertuigen zitten er een aantal veranderingen aan te komen met betrekking tot de verplichting van verzekering en kenteken. Maar vooralsnog rijden de Nederlandse landbouwvoertuigen zonder kenteken. Voorwaarden voor een quad als landbouwvoertuig:

– Je bent een land, tuin of bosbouwer (lees; werkzaam in de agrarische sector)
– De quad is verzekerd als landbouwvoertuig.
– De quad is in het bezit van een gekeurde afgeknotte driehoek. (tegenwoordig ook beschikbaar als sticker)
– De quad is in het bezit van een linker buitenspiegel.

Deze quad mag worden bereden door elke agrariër van minimaal 16 jaar oud en in het bezit van rijbewijs T (Tractor). De quad mag dan alleen worden gebruikt voor het laden en lossen van personen en/of goederen op kort gelegen afstanden. Tijdens verkeersdeelname mag er gereden worden met een maximale snelheid van 25 km/h.

Driewielig motorrijtuig (met vier wielen)

En dan de derde categorie zijn de quads die we kennen met een kenteken voor gebruik voor de openbare weg. Voor de belasting vallen ze onder motoren, maar voor de verzekering worden ze gezien als driewielig motorrijtuig. Deze quads zijn ingericht voor de straat d.m.v. knipperlichten, spiegels etc.. Onder deze verzekering valt de quad bij deelname aan de openbare weg. Deze quads mogen worden bereden door bestuurders van minimaal 18 jaar met rijbewijs B (autorijbewijs).

Wat bepaalt de hoogte van een quad-verzekering?

Om de kosten voor uw quad- of trikeverzekering te bepalen, wordt er gekeken naar verschillende factoren:

  • Welke dekking kies je? Uiteraard is een allrisk dekking duurder. Hier zijn ook bepaalde voorwaarden aan verbonden. Voor de dekking van bijvoorbeeld diefstal is een van de voorwaarden dat de bestuurder over een gekeurd slot beschikt van minimaal ART 4 niveau.
  • Wat is het gewicht van jouw quad? Hoe zwaarder de quad, hoe groter de schade zou zijn bij een ongeval.
  • Hoeveel schadevrije jaren heb je? Hetzelfde als bij autoverzekeringen telt het aantal schadevrije jaren ook mee met de hoogte van de premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie je betaalt.
  • Wat is jouw leeftijd? Vaak betalen jongere bestuurders meer premie dan de oudere bestuurders, omdat ze gemiddeld gezien meer schade veroorzaken.
  • In welke woonplaats woont je? Soms speelt zelfs de woonplaats een factor. Als je in een stad woont kan de premie hoger uitvallen, omdat in een stad ook meer verkeer plaats vindt en de kans op ongelukken dus ook groter is.

Op basis van deze factoren berekent de verzekeringsmaatschappij de kosten van jouw quadverzekering.

In de meeste gevallen is het mogelijk jouw quad te verzekeren bij de verzekering waar je meerdere goederen hebt verzekerd. Op een boerderij is mogelijk om de quad te  verzekeren als landbouwvoertuig. Niet alle verzekeringsmaatschappijen hebben polissen voor ATV’s. Overleg dit van te voren met uw eigen maatschappij.

Belasting (Wegenbelasting) voor jouw quad

Een Quad met autokenteken valt in het laagste belastingtarief van de motorrijtuigenbelasting. Dit is +/- € 10,- per maand.