Met een quad ga je veel sneller op pad als je leuke routes in de buurt kent! Het is alleen niet altijd even makkelijk om uit te zoeken wat een leuke route is. In Nederland is het helaas niet toegestaan om zomaar overal offroad te rijden. Gelukkig is het niet helemaal onmogelijk! Bij Quadcenter begrijpen we namelijk als geen ander dat je snel uitgekeken kan raken op rijden op het asfalt. Daarom delen wij een aantal tips, zodat jij je quad kan gebruiken waar hij voor bedoeld is: (legaal) offroad rijden!

Offroad terreinen
Wil je veel ruimte en vrijheid? Dan is een offroad terrein heel geschikt. In Nederland zijn een aantal offroad terreinen opengesteld voor eigen voertuigen, waaronder ATVs, SSVs en 4×4 terreinwagens. Meestal mag je tegen vergoeding gebruik maken van het gehele terrein. Een aantal bekende locaties waar je met je eigen voertuig mag rijden zijn: Recreatiegebied Spaarnwoude (van ActionPlanet) en Funpark Meppen (net over de grens bij Drenthe, in Duitsland).

Offroad circuit
In Nederland zijn er maar een paar verschillende motorcross circuits, waar je ook met je quad mag komen. Veel van deze crossbanen zijn aangesloten bij de KNMV. Je hebt dan een KNMV-licentie nodig om de crossbaan te mogen betreden. De crossbanen worden veel gebruikt voor trainingen en wedstrijden, maar ook voor hobbymatig crossen op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag. Check de website van de crossbaan wanneer je daar met je quad heen mag.

Quad clubs
In Nederland zijn een handjevol quadclubs waarbij je je kunt aansluiten. Binnen zo’n club worden allerlei activiteiten georganiseerd en wordt je op de hoogte gehouden van actualiteiten. Vaak heeft een club ook goede relaties met een cross circuit en in uitzonderlijke gevallen een eigen circuit.

Offroad communities
Wil jij een route rijden die al eerder door iemand is gereden? Bekijk dan eens de routes die gedeeld worden door andere liefhebbers op websites zoals Wikiloc of MyRouteApp. Deze community websites worden veel gebruikt om leuke, uitdagende of avontuurlijke offroad tracks met elkaar te delen. Niet alleen voor quads, maar ook voor motorrijders, 4×4 rijders of fietsers en wandelaars.

Let er wel op dat je je altijd netjes gedraagt op openbare zandpaden en in bossen, en blijf op de wegen waar je met een gemotoriseerd voertuig mag komen (want ook dit wordt steeds minder)! Rij niet te hard en ga langzamer rijden als je wandelaars of ruiters passeert (of schakel je quad even uit). Blijf ook niet te lang op dezelfde plek rijden. Het is een ongeschreven regel onder offroad- en quadrijders dat je zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor andere weggebruikers.