Quad rijden wordt echt gezien als een extreme sport welke geassocieerd wordt met risico. Een goeie uitrusting vermindert de kans op verwondingen tijdens een eventuele val. Ervaren rijders weten dat het beter is om één keer te investeren in een volledige uitrusting dan uit de running te zijn omdat ze de verkeerde beschermende materialen droegen.
Hieronder lees je over de belangrijkste soorten beschermende kleding, accessoires en bescherming voor op je quad.

Handschoenen
Beschermen je handen tegen beschadiging en onderkoeling. Er zijn verschillende soorten handschoenen met elk een andere bescherming:
Lichte motorhandschoenen: gemaakt van stof en leer beschermen je tegen lichte kneuzingen en krassen.
Offroad handschoenen: beschermen echter beter tegen vuil en vocht. Sportmodellen hebben maximale bescherming.
Cross- en Enduro-handschoenen: beschermen tegen stenen, zijn goed geventileerd en verwijderen vocht.

Helmen
Een helm beschermt je hoofd en je kin tijdens het rijden, maar ook je ogen tegen stof en vuil. Het meest populaire type helm is de integraalhelm. Het beschermt het hoofd en de kin en heeft een vizier. Daarnaast heb je systeemhelmen waarbij het vizier en het kin-gedeelte omhoog kan. Deze kunnen handig zijn, maar wegen vaak wat zwaarder dan een integraal of crosshelm.

Crosshelmen zijn ontworpen voor offroad racen: een versterkte kin boog beschermt de kaak tegen slagen en een lang vizier dient als bescherming tegen rondvliegende stenen. Bij crosshelmen wordt een aparte crossbril gebruikt.

> Bekijk het helm assortiment van Quadcenter.nl

Jassen
Een goede jas om quad mee te rijden beschermt je tegen blauwe plekken en krassen. Kies voor een jas die je beschermt op de kwetsbare delen van je lichaam, bij voorkeur met protectiedelen op je elle bogen, schouders en met een rug protector. Voor de koude en natte periodes raden we je een jas aan die werkt met een laagjessysteem. Een membraam zorgt ervoor dat de jas weerbestendig is. Een wintervoering zorgt ervoor dat je warm blijft tijdens een rit in kouder weer.

Ben je van plan om te graan crossen? Dan is een lichter en beweegbaardere jas of vest een goede keuze. Je wil de jas niet voelen zitten. Ook ben je fysiek actief tijdens het crossen en wil je niet teveel zweten in je jas. Een crossjas oftewel endurojas, koop je vaak samen met losse bescherming zoals een bodyprotector, inclusief rug bescherming, schouderprotectie en elleboogprotectors.

Kies je jas altijd bij je rit, als je gaat crossen heb je echt bescherming nodig voor het vallen. Tijdens je werk is dit minder belangrijk, maar zorg wel dat je de juiste bescherming draagt, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Broeken
Broeken geschikt voor quad rijden zijn meestal gemaakt van textiel of nylon. Lichte stoffen broeken zijn geschikt voor de zomer – ze ademen goed en laten geen vocht door. Nylonbroeken geven bewegingsvrijheid en zijn heel geschikt voor de sportieve rijder. Textiele broeken, vaak uitgerust met een uitneembaar membraam, zijn duurzamer en bieden betere bescherming tegen vocht en kou. Heel geschikt voor langere ritten dus! Sommige broeken zijn uitgevoerd met een Kevlar-voering, deze beschermen je benen als je valt. Let er op dat je een broek aanschaft waar de kwetsbare delen van je lichaam worden beschermd door protectors.

Schoenen
Naast dat je helm, jas en handschoenen belangrijk zijn de schoenen minstens zo belangrijk. Goede crossschoenen helpen zeer ernstige verwondingen voorkomen bij een val. Schoenen gemaakt van stevig leer, met een betrouwbare zool en hoge schachten zijn geschikt voor de “gewone” quad ritten. Quad schoenen moeten aan deze basisvereisten voldoen:

– beschermen tegen schokken bij vertrek uit het zadel;
– bescherming bieden tegen beknelling bij het kantelen van een ATV;
– goede ventilatie hebben;
– beschermen tegen vocht en bij koud weer – ook tegen lage temperaturen;
– zeer comfortabel zijn;
– beschermen je enkels.

Motorpak
In tegenstelling tot losse kleding geeft een motorpak jou een betere bescherming tegen wind en vocht. Je hebt geen delen waar vuil of wind kan komen. Textiel is over het algemeen de meest weerbestendige keuze. Met een membraam blijf je beschermd in de hevigste regenbuien (tenzij je écht uren in de regen gaat rijden), een textiel motorpak is ook heel geschikt om over je gewone kleding te dragen, erg functioneel dus! Leer is geschikt voor de dagen zonder regen, maar wordt minder vaak gekozen voor het rijden op een quad. Waarom? Een leren pak is er gewoon niet zo geschikt voor en wordt meer gebruikt op de straatracers. Op de quad heb je iets functioneels nodig. Ga je echt crossen met je Quad, zorg er dan voor dat je crosskleding en protectors aanschaft die voldoende bescherming bieden.

Bescherming
Beschermende kleding van hoogwaardige kwaliteit maakt je ATV-rit veiliger. Dat geldt helemaal als je een val maakt of bij een ongeval betrokken raakt. We kunnen niet vaak genoeg herhalen,  een ongeval zin in een klein hoekje. Als je met je quad valt, heb je alleen je kleding nog als bescherming. Zorg er dus voor dat je je hoofd, borst, rug, schouders (sleutelbeen!) elleboog, knieën en voeten goed beschermd hebt met een protector van hoogwaardige kwaliteit. Met name je knieën en ellebogen goed beschermen kan een lange revalidatie voorkomen. Onze tip is dan ook altijd: Bezuinig nooit op je eigen bescherming, het zou jammer zijn dat je een ongeluk krijgt en nooit weer kunt opstappen omdat je de verkeerde bescherming droeg.

Heb je vragen of wil je geadviseerd worden over de aanschaf van kleding?
> Neem contact op met Quadcenter.nl